.

.

Search This Blog

Category

Monday, May 28, 2012






gadis ini sungguh kurang sopan. dengan selambenye die
berbogel depan kamera dengan mimik muke yang bangga.
jeling-jeling kamera gitu. aku post ni pun, sambil tengok,
sambil tutup mate. tak sanggup nak tengok kelakuan die.




budak2  zaman sekarang memang takde langsung perasaan malu.
dah la berbogel, posing maut pulak tu. bile nak insaf. ish ish ish..


v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
v
v





heheh. seksi kan ?



read more "gadis ini selambe je berbogel"

Thursday, May 17, 2012




aku ade kenal sorang member, dan member aku tu amatlah special.

kenapa ?
sebab die adelah warganegara Brazil. :)

macam mane aku kenal die? ok gini cerita die.


satu hari tu, aku online twitter aku, time tu aku baru je lagi nak berjinak
lam dunia twitter. tiba2 aku ternampak la follower aku bertambah, tapi aku pelik
la sebab aku tengok orang yang follow aku tu macam mat salleh. ingatkan
mamat mane la yang menyamar, maklum la zaman sekarang ramai je
yang perasan orang putih ni.

then lepas tu kitorang bertweet, tapi aku lupe la pulak sape yang mulekan dulu.
lepas kitorang tweet, aku dapat tau la yang dia tu :-


-Stephan Silveira
-Brazilian
-D.O.B = 3rd January 1994


die tu muda setahun dari aku. lepas bertweet, aku add FB die. dan semenjak
tu aku memang rapat dengan Stephan. Stephan seorang yang ramah dan baik
la. ye memang ramai orang cakap, "hati2 la berkawan ngan orang asing, takut
diorang ade niat tak baik."

* i love this pic :) *


tapi aku still tahu berfikir, yang mane baik yang mane buruk. yang mane betul,
yang mana salah. sebab aku dah banyak bersembang ngan die, so aku tahu
la serba sedikit tentang die ni. aku suke berkawan tapi aku still tahu jage diri.


kitorang slalu share pasal khabar masing2, pasal masalah masing2,
kegembiraan masing2, gambar masing2 dan macam2 la. dan dari cerita
die tu, membuatkan aku kenal die ngan lebih rapat. wahh. macam story pasal

kekasih la pulak. eh memang aku nak die jadi kekasih aku pun, tapi dia je tak
sudi. :( hak3.





hari tu penah jugak aku webcam ngan Stephan, mase tu kebetulan kakak
Stephan, Poli  ade sebelah die dan diorang same2 tengok aku sambil

sengih-sengih 2 orang. ngumpat la tu. hehe. tak lame lepas tu, mak die pulak
datang join sebelum ayah dia datang. wahh, dah rase cam artis pulak time tu.
tibe2 pulak rase macam mak die tu nak buat aku ni jadi menantu kesayangan die.
oleh sebab diorang dah pakat satu family nak jadikan aku ni menantu mak die,
jadi aku tahu la die ni iklas. hahahah. (Stephan jangan marah).




maybe aku tak macam sesetengah orang yang ramai member oversea,
sebab aku ni hanya la budak kampung yang tak tahu berbahasa inggeris.
tapi bagaimanapun, aku bangga sebab aku ade member sebaik Stephan
walaupun berbeza agama dan negara. he respect me so i will respect him twice.


* the handsome boy *




p/s : dulu penah je ade orang arab ajak kapel kat Tagged, tapi memang sah2
la aku taknak. haha.





************************************************************************************




i have a friend, and he is my special friend.
why ?


because he is a Brazilian.



how can i know him? ok let me tell about it.




one day, i had online for my Twitter. I am new for Twitter on that time.
suddenly i realized that my follower was increase, but i felt strange because
someone who was follow me looked alike non-malaysian. first i thought that
the boy was disguise, but i was wrong.




then, we were tweet for each other. and after that, i got know that the boy
is :-




- Stephan Silveira
- Brazilian
- D.O.B = 3rd January 1994




he younger than me for 1 year. then, i added him on FB and we were close
since he accept me on FB. Stephan is a friendly and nice person, and i'm
glad to have a friend like him :)




yes, many people says before, "be careful when you be friends with
outsider, maybe they have their own tricks to take our advantage."




but i'm still know how to think about that, either good or bad, either true
or wrong. i had many talks with him, so i know some of his life. i love to make
friends but i'm still know how to take care myself. and i'm believe Stephan is
a good and nice person.









* compare of both photo. we are in the same style. hehe :P *



we always share about our news, our problems, our joys and our photos and
many more. and now, we are so close even though i'm never met him.




we had webcam before, and there was Stephan's sister, Poli beside him at
that time. we talk each other before his mom join us. he introduce me to
his happy family and i'm so glad ! i think his mom want to take me as her
daughter in law. and i want to. haha (opss. Stephan i'm just kidding :D).
BTW, he is so handsome ! haha. :P








maybe i'm not like other people, which is have many outsider's friends,
because i'm just a rustic girl and i can't speak english well.
however, i'm proud because i have a nice friend like Stephan although
we are in a different religion and country. he respect me so i will respect
him twice. :)




***********************************




p/s : aku kena translate ke english sebab Stephan nak baca blog
aku. jadi korang jangan gelak bila engliah aku berterabur. haha.




- Stephan Silveira -










read more "Stephan Silveira :)"

Saturday, May 12, 2012




entri sebelum ni aku ada post pasal pantang larang zaman dulu-dulu.
tapi still ramai tak tahu kenapa sume tu dicipta. adakah memang
betul2 ade pantang larang, atau ade sebabnye.?

ok meh kite bace sebabnye. :-



memanjat pokok betik, nanti burut (besar) batu


anak-anak ditegah sekali memanjat pokok betik sebab batang pokok betik tu tak kuat, jadi kalau panjat, bimbang pokok tu patah pastu kanak2 itu jatuh. oleh itu untuk menjaga keselamatan kanak-kanak itu la timbulnye pantang larang, "tak baik panjat pokok betik, nanti burut batu."

'burut batu' membawa maksud buah kemaluan akan menjadi besar.


memotong kuku waktu malam, dikatakan kuku akan mati


perbuatan ini sangat-sangat ditegah, dikatakan kuku itu akan mati, iaitu hodoh rupanya dan tidak mahu tumbuh lagi. yang sebenarnye di rumah orang melayu di kampung dulu2 hanya pakai pelita je, takdenye lampu2 letrik serbaguna macam sekarang ni.jadi membuang kuku dalam keadaan agak gelap takut akan melukakan jari dan sebagainye.


masuk ke dalam jala, dikatakan badan akan menjadi kurap

jala biasanya tergantung, dan kanak-kanak ditegah bermain di dalamnya, dikatakan badan akan menjadi kurap, atau dapat kudis dan gatal. tetapi maksud sebenarnye untuk menjaga keselamatan benda-benda tu supaya tak koyak atau pecah.


duduk atas bantal, nanti terkena bisul

larangan ini sebenarnye bermaksud hendak menjaga keselamatan bantal tu. sebab bantal kalau selalu diduduk diatasnye mesti bantal tu akan pecah dan keluar kekabunye.


tak boleh melangkah senjata, nanti lanjut batu


senjata2 tajam seperti keris, lembing, kapak, golok, pisau dan sebagainye dilarang melangkah. ini dikatakan lanjut batu. sebenarnye disebalik larangan tu, ditakuti bila tidak berhati-hati melangkah senjata-senjata tajam itu nanti mendapat bahaya luka.




mengintai orang berak, mata jadi bertimbil


bertimbil iaitu bengkak di kelopak mata. yang sebenarnye perbuatan ini adalah sangat buruk dan tak manis. jadi dengan maksud hendak menasihat anak-anak yang nakal dari melakukan perbuatan yang keji ini dikatakan mata bertimbil.




Pulang dari telaga, tak membawa setimba air dikatakan nanti mendapat anak bisu

di kampung-kampung pada zaman dahulu kebanyakan tempat mandi di perigi dan jauh pula dari rumah. mereka berjalan biasanya berkaki ayam. jadi bila balik dari perigi tak membawa air tentulah kotor bila naik keatas rumah.




dilarang bersiul-siul di dalam rumah, nanti akan dinaiki ular

yang sebenarnya perbuatan ini kurang manis. sebab boleh jadi orang tuanya sedang tidur waktu tu setelah melepaskan penat lelah bekerja.






pantang minum air bergayung, nanti akan mendapat anak bermulut luas

sebenarnya bertujuan untuk menjaga kebersihan. bekas mulut kanak-kanak itu terlekat pada gayung itu dan jika mulutnya kurang bersih sudah tentu mulut gayung itu pula menjadi kotor. gayung itu digunakan untuk mencedok air dari tempayan dan kotoran itu akan masuk pula ke dalam air tempayan. 






pantang menyanyi di dapur, nanti mendapat suami tua

anak-anak gadis sangat-sangat dilarang menyanyi di dapur, dikatakan nanti payah mendapat suami atau akan dapat suami tua. sebenarnya disebalik larangan ini bertujuan supaya anak-anak gadis itu tidak lalai dari kerja-kerja dapur yang sedang dibuatnya, kerana kalau asyik menyanyi nanti kemungkinan boleh terlupa akan lauk-lauk yang sedang dimasak itu.




makan tebu di senjakala atau di malam hari dikatakan seperti menghisap darah ibu

zaman dahulu, rumah-rumah hanya lah menggunakan pelita dan bukannya lampu letrik macam sekarang. budak-budak kalau makan tebu tentulah ada sebilah pisau untuk mengupas tebu itu. jadi dalam keadaan gelap begitu, ditakuti pisau itu akan melukai tangan kanak-kanak tersebut.




makan di periuk , nanti bila jadi pengantin muka hitam

kalau seseorang mengambil makanan di periuk dan terus memakannya dengan tidak diisi terlebih dahulu ke dalam pinggan, tentulah kurang elok dan kurang manis dipandang. maka terbitlah rekaan bagi mencegah kelakuan tersebut, "jangan makan dalam periuk, nanti jadi pengantin muka hitam."













read more "tujuan pantang-larang dicipta (lepas ni takyah nak caye sangat pantang larang orang2 tua tu betul2 jadi)"

Thursday, May 10, 2012



penah tak dengar orang-orang tua cakap, "jangan duduk atas bantal,
nanti punggung ada bisul."


sebenarnye banyak pantang larang yang orang2 zaman dulu cipta.
yang kat atas tu salah satu je. biasanye pantang larang tu dicipta 
ade sebabnye, bukannye suka2.  antara sebab pantang larang dicipta :-



1-  tujuan mendidik
2 -  untuk menjaga keselamatan
3 -  kepercayaan tua semata-mata


pantang-larang ni sume bukannye terjadi betul pun, so jangan la percaye
100 percent. macam statement yang kat atas, orang dulu cipta ade la tujuannye.
problemnye masih ramai lagi pemuda-pemudi dan petua-petui yang percaya
ngan pantang-larang gini. bukan ape, kan bila dah percaya sangat, tak pasal2
jadi syirik kan. ye, memang akan jadi syirik.

dan antara list pantang larang zaman dulu2 ialah :-


  • panjat pokok betik, nanti burut batu.
  • melangkah parang, nanti buruk kemaluan (perempuan).
  • kerat kuku malam, pendek umur.
  • tidur pakai baju, nanti digigit lipan.
  • kalau selalu panjat tiang, jadi lambat besar.
  • makan duduk bertenggong, payah dapat rezeki.
  • bawa makanan tidak bertutup, nanti diludah hantu.
  • duduk atas nyiru, nanti jatu ke dalam perigi dalam.
  • kucing jangan dimandi, nanti turun hujan dan ribut.
  • buang najis atas kubur, nanti buruk punggung.
  • makan tidak basuh pinggan, nanti kudis kepala anak.
  • makan nasi mentah, nanti ditumbuhi jerawat.
  • meniup api berdua, nanti salah seorang akan jadi bisu.
  • duduk dalam lesung, nanti kena penyakit buasir.
  • tidur meniarap, lekas mati emak.
  • makan kepala ikan, benak mengaji.
  • orang muda makan kerak nasi, jadi pemalas.
  • makan kepala ayam, susah hendak berkhatan.
  • orang yang belum bersanding jangan makan leher ayam, nanti mengantuk diatas pelamin.
  • kanak2 tidak boleh makan daging lidah, nanti tidak khatam mengaji dan lain2 lagi.
  • makan semasa kepala bergondol, dipercayai lekas mati isteri.
  • mengata-ngata nama buruk sesuatu tempat keramat atau tempat pujaan, nanti mulut jadi herot.
  • bersiul dalam rumah, nanti rumah akan dinaiki oleh ular besar.
  • makan buah kembar, nanti beranak kembar.
  • bergambar bertiga akan lekas mati salah seorang daripadanya.
  • berjalan di waktu senja nanti akan disorok oleh hantu.
  • bersikat malam hari nanti rosak mata.
  • bermain di tengah hujan panas, akan dirasuk oleh hantu dan jadi demam.



sume ni hanyalah kata orang2 tua je pun, takde betulnye. contohnye,
orang2 dulu cakap, "kalau bergambar bertiga, mesti salah seorang akan
mati dan biasanya yang tengah." tapi sejak dulu lagi aku banyak
bergambar bertiga, Alhamdulillah, masih lagi dipanjangkan umur sampai
sekarang.



*contoh gambar bertiga
- my friends : Fiza, Aten, Ana -


nak tahu kenapa sesuatu pantang larang tu dicipta, contohnye
pantang larang mendapat bisul bila duduk atas bantal ? ok tunggu
sambungan entri lepas ni. penat dah nak naip ni. hehe.





read more "pantang larang orang dulu-dulu."


troll. hahaa.









read more "troll of me XD"

Wednesday, May 09, 2012



kejam ! tu je yang boleh aku komen bile tengok
video ni. tergamak minah ni buat budak ni macam sampah.
aku tak pasti la minah lam video ni ibu budak ni sendiri
ataupun pengasuh die. ade yang cakap ibu kandung, ade
yang cakap pengasuh.






video

aku tengok video ni separuh je, tak sampai hati nak tengok
habis. sebak pulak rase bila tengok lame2. aku tertunggu2 jugak
bile la boleh jumpa minah keparat ni face to face, boleh gak aku
bagi penyepak sedas dua.

dan dari pemerhatian aku, muka minah tu macam takde perasaan
langsung. so aku ade beberapa pendapat la tentang air muka dan
perbuatan kejam minah tu :-


1 - maybe die ade masalah peribadi, gaduh ngan suami ke, then
lepas kat anak die.


2 - aku kutip dari komen someone kat fb, maybe minah tu trauma
atau fobia atau mental, kena rogol ke then anak tu bukan anak die.


3 - mungkin minah tu memang jenis takde perasaan kemanusiaan.





dan yang paling aku tak puas hati, tukang rakam mahupun perempuan
yang bersuara dalam video tu (mungkin orang yang sama) langsung tak buat
apa2, tengok je budak tu diperlakukan begitu. alah setakat cakap
jangan buat tu, jangan buat ni, aku kat umah ni pun boleh cakap camtu,
langsung takde effect kat minah keparat tu kalau takde tindakan.


dan aku rasa, mungkin video tu dah tersebar kat negara luar.
buktinya? friend fb aku dari Netherlands ade share video tu.
ya. sungguh memalukan rakyat malaysia dengan kekejaman sebegitu.






sekarang budak tu dah masuk hospital dengan keadaan yang amat
memilukan. sedih aku tengok. Astafirullahalazim, moga2 Allah
selamatkanlah dan sembuhkan lah budak ini, lindunginya dari sebarang
perkara buruk. Amin. :(








read more "penderaan seorang perempuan terhadap budak kecil"

Tuesday, May 08, 2012



penah jumpe orang tak cukup kasih sayang tak?
nak tengok?
hah tengok kat bawah ni.




 sekian terime kasih.

aku malas nak blur kan namer pemilik fb ni. ye la mane tahu kot2
ade gadis tergoda dengan kesopanan mamat ni kan. boleh korang add then ngorat die.







read more "mamat takde keje yang tak cukup kasih sayang."



Rambut pendek sekarang dah jadi trend untuk orang perempuan.
dah macam2 style ade, dan ramai jugak artis yang dulunye rambut
panjang dah potong pendek. contohnye Jaclyn victor, adira, alyah dan
Nana.








dan sekarang musim korea, ramai yang nak ikut style
korea, termasuk style rambut.

jadi kat bawah ni ade style2 potongan rambut pendek ala2
korea gitu. sape yang nak cuba, buleh cuba. mane tahu lepas
ni orang korea sendiri datang nak ngorat korang. fuhh.












- i like this one :) -








read more "korean short hairstyle"

::link exchange::

::LINK EXCHANGE:::

 
.Rajihah_Razali. Powered by Blogger.


Related Posts with Thumbnails

Popular Posts

Add, Follow & Share
Bookmark and Share
Get This Gadget