.

.

Search This Blog

Category

Wednesday, December 29, 2010



aku pasti, ramai dah tahu pasal kemenangan Malaysia dalam
piala AFF suzuki. dan ramai yang berbangga menjadi rakyat malaysia,
termasuk la aku.


walaupun dikutuk, dikritik, dan dibuat macam-macam oleh pihak
lawan, tahniah sebab semangat Malaysia tak hilang. walaupun
perlawanan akhir yang kedua malaysia tewas 2-1, tapi result
keseluruhan malaysia tetap menang. dan yang paling penting, aku suke
dan respect betul ngan gol keeper malaysia, KHAIRUL FAHMI. best
wooo die main..

p/s: yang lucunye, indonesia pun ade sotong macam paul, dimana
sotong tu memilih kotak bendera indon sebagai pemenang..


read more "piala AFF milik malaysia"


penggunaan laman web sosial, seperti facebook, myspace, tagged
sangat luas penggunaanye. sana sini pasti ada yang online. biasanya
orang yang memiliki laman web sosial ni sebab nak cari kawan, cari jodoh,
cari musuh, nak bagitau pasal kisah cinta, sebab keje, dan macam-macam
lagi la..

tapi ade jugak yang sign up laman web sosial sebab nafsu.
contohnye?

v
v
v
v
read more "mamat yang gatal,,"


ape kate kite dengar lagu lama,
nyanyian Pak Pandir - yang remeh temeh.
kelakar tapi kadang-kadang syok jugak.
haha


Ada mata pandang
Ada telinga dengar
Ada mulut diam
Ada tangan garu
Ada kaki goyang. 
read more "pak pandir - yang remeh temeh"

Tuesday, December 28, 2010



bila sebut facebook je, pasti sume mengaku mereka
dah sign up. tak kire remaja, budak kecik, bapak dan
mak orang, nenek atau atuk orang mahupun kambing serta
ayam. untung betul mark zuckerberg cipta facebook ni.
walaupun banyak keburukan facebook, tapi banyak jugak
kelebihannye. nak tau?


1. DAPAT TAU DIARI WAKTU SESEORANG
~ kite boleh tau bile seseorang tu nak makan,
nak berak, nak mandi, nak main ngan ikan flower horn
dengan membace status diorang. 
read more "kelebihan mempunyai facebook"


ok. mulai hari ni aku nak tulis sikit2 pasal halal haram
dalam pemakanan, kosmetik dan yang sewaktu dengannye.
aku akan tulis sikit2, dan akan menyambung dan terus
menyambung bila aku suka. 


kali ni nak story pasal GELATIN. tau ape maksud gelatin? gelatin
ialah gelak-gelak dalam tin. err.. takde la. gelatin ni ialah sejenis
protein tidak lengkap yang dihasilkan daripada sumber binatang, iaitu
daripada kulit dan sendi-sendinya. 




FUNGSI GELAK-GELAK TIN;

read more "gelatin dalam pemakanan"

Sunday, December 26, 2010




serangga apa ni? pak sedare aku cakap, ni semut api.
kalau sekali die gigit, mak oii, bengkak macam biji durian
le gamaknye. err.. betul ke? maklum le, aku ni spesies tak
tau pape. *korang jangan gelak pulak kalau serangga ni ade
kat merata-rata ye.

boleh pulak semut ni bersarang kat motor honda cup umah
aku. siap beranak-pinak lagi. die ingat motor honda cup tu
hospital bersalin ke? dah tu die buat sarang pulak. mungkin 
motor honda cup tu cun sangat kot, sampai semut tu berminat.
pape hal pun, "cik semut, nak autograf?"

read more "semut api?"

Thursday, December 23, 2010



dah seminggu lebih internet umah aku ni wat hal.
kejap ok, kejap k.o. so bile dah ok tu, ape lagi, macam
biase, rutin yang wajib aku buat ngan internet, online facebook,
tagged dan blog. pastu tiba2 je ade member lame posted kat
wall, "esok ade reunion kat giant. jum jum.". haihh.. ribut takde,
petir takde, (ujan ade la),tibe2 je posted camtu. last minute
pulak tu. 

so esok nye, aku pegi la giant. reunion kitorang mase darjah 6 dulu.
dah 5 tahun tak jumpe, macam mane la rupe sorang2 ye. aku
ingatkan reunion kelas aku je, tapi rupe2nye sume standard 6 tahun
2005. bile dah jumpe sorang2 tu, mak aihh...


read more "reunion standard 6, 2005"

Wednesday, December 22, 2010






hari tu mase kat sekolah, ade la cakap pasal makanan. pastu cikgu bio
aku ade la sebut pasal perut lembu. bila aku dengar je perut lembu,
perghhh.. tibe2 aku terbayang makanan yang lazat itu. sama ada colek
perut, bihun sup perut dan sebagainye la. lagi2 kalau perut mude tu,
lazat sehingga menjilat taik gigi.


*wahhh. terliur pulak bile tengok ni.

read more "ianya makanan, ok?"

Tuesday, December 21, 2010



kalau korang budak sekolah, mesti korang dah boleh agak trend
budak sekolah sekarang lipat tudung camne. dan kebanyakan jugak
boleh jumpe trend lipat tudung diorang tu pada orang2 yang slalu
pakai tudung ikan bawal.


read more "trend lipat tudung zaman sekarang"

Monday, December 20, 2010



pasti ramai yang penah dengar lagu 'hijau daun-suaraku berharap'.
tu pun salah satu lagu feveret saye jugak, sebab lirik die tu, hehehe..
macam ade kaitan je. baru2 ni pulak, saye terdengar le kat radio, radio
pe ntah, lupe dah, kluar lagu suaraku berharap versi perempuan.
dengar punye dengar, uitt. macam best jugak. lagi2 saye suke muzik
die, ade cam akustik plus plus reggae gitu.. haaa. muzik camtu memang
muzik yang saye suke. jadi, dengan tidak sepantas kilatnye saye pun cari
la kat tenet yang lembab lagi slow. lagu tu Luna maya ft hijau daun yang
nyanyi.





read more "Luna Maya ft Hijau Daun - suaraku berharap"

Friday, December 17, 2010



zaman dah berubah, dunia dah maju.
kalau dulu bercinta selepas kawen, sekarang bercinta sebelum kawen.
kalau dulu anak berderet-deret, sekarang anak 2-3 orang je.
kalau dulu wanita jadi surirumah sepenuh mase, sekarang dah ramai wanita
yang bekerja.


tapi masih ramai jugak wanita yang tak bekerja sekarang. mungkin ramai yang
fikir, "laki aku kan ade doh nok tanggung aku, wak mende gi aku susoh2 gi cari
pitih". ade jugak yang menganggap lepas kawen kene berenti keje sebab kononnye
nak bagi komitmen sepenuhnye kat suami ngan anak.



read more "wanita dan kerja"

Wednesday, December 15, 2010



hari ni 15 disember 2010. maka tamatlah riwayat hidup peperiksaan
SPM bagi saya. mungkin agak hepi, tekanan dah takde, tension pun takde,
stress pun takde, pening-pening otak sebab wayar tercabut pun takde.
tapi ye la, enjoy, hepi tu, sekejap je. pastu kalau dapat sambung belajar
balik, tekanan tu pasti datang balik.

read more "perancangan selepas SPM"


entri ni mungkin agak lewat saya tulis. 13 dis 10, mak ngan ayah saya
selamat pulang dari mekah. kitorang tunggu kat airport ade la dalam
pukul 9 pagi. setengah jam baru diorang sampai. mak keluar je terus peluk2
cium2 kitorang. maklum le, dah lamer tak jumpe, sape tak rindu. orang
buang anak je yang tak rindu anaknye. ayah kluar lambat sikit sebab die ambik
beg.




read more "mak ayah selamat pulang,"

Monday, December 13, 2010


2 hari lagi mak ngan ayah balik dari mekah. sepanjang mak dan
ayah ke sana, sumenye tak terurus. kalau tengok keadaan rumah,
astafirullahalazim, macam reban ayam. berhabuk, berdebu, bersepah-
sepah, silap-silap segale ayam, kambing, lembu pun ade menyorok
dalam rumah. maklum la, bila mak ayah dah takde kat umah, memang
boleh buat sesuka hati. pulak tu yang tukang jage rumah a.k.a saya, kakak
ngan abang ipar sumenye satu kepale..., (err, tige kepale sebenarnye.)
ye la, tiap2 hati kluar gi bandar, pagi, petang, siang, malam, pastu kadang2
karaoke tak kira waktu. kakak pulak, karaoke sambil pegang anak, dah
tu siap tido pulak anak die tu, betapa enak dan merdunye suare kami
semua. yang pasti, rumah tak pernah bersapu, tak pernah dikemas2.


**********

read more "gotong-royong"

Friday, December 03, 2010


salam. i'm back. haha.
rindu la kat blog ni. dah lame tak update disebabkan
masa yang tak berapa banyak ni. maklum la, saya takut
kalau aktif blog ni sebelum exam, haaaaa... paham2 la...
saya ni kalau dah ngadap blog, mau ketagih jadinye.
macam2 yang berlaku dan macam2 yang saya ketinggalan untuk
tulis kat sini. Antaranya ;


HARI RAYA AIDILFITRI.

hari raya tahun ni ade yang meriah, ade yang kurang meriah.
yang meriahnye, ramai member2 saye datang beraye kat rumah.
skali datang tu ade la dalam 10 orang. nasib baik sorang2 tu dah boleh
jadi ayah orang sumenya, kalau la sumenya kanak2 lagi, maunye kering
ayah aku kene bagi duit raya, sebab aku memang tak bagi dah duit
raya kat orang, takde pitih@duit. hehe. lagi satu, aku dapat anak sedare
pada raya keempat. anak buah pertame. uit.. comel giler, macam mak
sedare die jugak. nama die Rania Naurah, sekarang dah nak masuk
dua bulan. sekarang ni nia dah pandai tengok orang, pandai senyum dan
pandai bercakap. tapi bercakap bahase die je la, agege agugu.
yang kurang meriahnye, saya tak dapat beraye sangat tahun ni, maklum la,
mak ngan ayah duk sibuk tengok sis saye kat spital nun, menunggu
mase untuk pushhh dan pushh..     


read more "i'm back"

Monday, August 02, 2010



assalamualaikum.

first skali saya nak minta maaf kepada semua reader dan
follower saya, buat masa ini, sehingga akhir tahun ini, mungkin
sampai bulan 12 tahun 2010, saya terpaksa membentikan
seketika aktiviti berblogging. selepas bulan 12 nanti, insyaallah
saya akan menyambung aktif semula berblogging sebab saya
terpaksa, harus, mesti, wajib menghadapi exam yang menentukan
kehidupan dan masa depan saya, iaitu trial dan SPM.

harap maklum dan minta maaf sekali lagi.

p/s : doakan saya berjaya ye. wish me luck.
read more "maaf kepada semua reader dan follower"

Sunday, July 11, 2010



manusia semakin kejam. dah la mereka membunuh tanpa
belas kasihan. mayatnya dikerat dua dan diletakkan di dalam
troli. kepada sesiapa yang lemah semangat, dinasihatkan supaya
korang jangan lihat gambar ni..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

read more "dibunuh dan dikerat dua sebelum diletakkan ke dalam troli."

Friday, July 09, 2010



kalau korang buat rumah baru, tapi takde idea nak
decorate tandas, iaitu tempat yang wajib korang pergi
setiap hari, apa kata korang try tandas macam kat bawah ni.
tandas pun kena cantik jugak kan


kalau tisu tandas korang sentiasa habis, nak pegi beli
duit pulak takde, ape kate korang decorate je
tandas yang macam ni. 
read more "tandas untuk di decorate kan"


sebelum diperkenalkan hukuman gantung dan direnjat dengan arus
elektrik hingga mati, terdapat pelbagai bentuk hukuman maut yang dikenakan
ke atas pesalah. tujuannya supaya tiada lagi orang yang berani mengulangi
kesalahan yang serupa. antara bentuk-bentuk hukuman yang mengerikan itu
ialah :


1. pada tahun 100 sebelum Masihi, seorang lelaki bernama Parthehius telah
ditangkap kerana terlibat dalam komplot membunuh Maharaja Rom, Domitian.
sebagai hukuman, Maharaja Nerva telah menjatuhkan hukuman gantung ke 
atasnya. tapi sebelum digantung, kemaluan Parthehius dipotong dan disumbat
ke dalam mulutnya.

read more "hukuman ngeri zaman dahulu"


nampak macam pelik tak gambar ni? kalau korang
perasan, perempuan kat belakang tu takde kaki. 
pic ni original, bukan edit tau. ish.. misteri betul..

read more "takde kaki pulak dah.."

Sunday, July 04, 2010



setiap orang yang berpasangan pasti inginkan yang terbaik
buat pasangan mereka. untuk memastikan hubungan sesebuah
pasangan berkekalan, korang boleh mencuba tips kat bawah.


1. panggil namanya. 'muzik' yang terindah paling disukai setiap insan
ialah 'bunyi' orang memanggil namanya.
read more "supaya hubungan berkekalan"

Monday, June 28, 2010



hari ni saya nak ceritakan bahawa setiap masalah pasti
ada jalan penyelesaiannya. dulu saya penah tulis yang cermin
mata saya patah tapi tetap boleh diselesaikan, begitu jugak
ngan kes kasut saya ni.

petang kelmarin saya basuh kasut sekolah saya, tapi tak ingat
pulak nak jemur sebelum gi dungun nak ziarah mak sedare.
balik pulak malam, jadi terpaksa la jemur kasut tu malam. tapi
esok tu dah nak guna, mane la sempat nak kering.

dengan berbekalkan idea yang mungkin boleh diguna pakai,
saya ambik kasut tu, pastu ambik seterika besi kat umah tu,
nahh... saya gosok kasut tu.. pssssssss...dahsyat sungguh bunyinye.
selain mengeringkan kasut, boleh jugak menghilangkan kedut2
kat kasut tu.


walaupun kasut basah, ade jugak alternatif lain untuk keringkan
kasut. korang pun boleh jugak guna cara ni kalau kasut korang basah.


 lesson : 1. buat je perkara yang korang nak buat selagi tak 
memudaratkan. hehe.
2. setiap masalah ade penyelesaiaannya. tak gitu? hehe
read more "bila kasut basah"

Sunday, June 27, 2010



maaf kepada semua pembaca yang sudi membaca blog saya ni,
sejak akhir-akhir ni, dan mungkin sampai akhir tahun kot, saya
jarang sangat update blog ni. saya sibuk dengan study so saya tak
banyak masa untuk mengadap laptop ni lama-lama. tapi tak
bermakna saya tak update langsung blog ni, cuma mungkin saya
akan update masa hujung minggu je.  

saya semakin sibuk sekarang sebab nak hadapi exam tryer SPM.
walaupun baru tryer, tetap kena fokus. tapi mungkin dalam bulan 
november nanti saya akan break sekejap selama sebulan sebab saya
nak hadapi SPM pulak, penentu masa depan saya. tapi jangan risau,
saya tetap akan teruskan aktiviti blogging saya yang baru bermula ni
selepas semuanya selesai nanti. saya mintak maaf sangat2 ye.


akhir sekali, WISH ME LUCK in spm!

assalamualaikum.
read more "kesibukan masa"

Thursday, June 24, 2010



PENGAKUAN NGERI SEORANG BEKAS MAT REMPIT



kisah pertama :
~ waktu tu aku berada di Jelutong. jalan tu kan penuh sesak. badan aku pulak
besar sedikit. pada hari tu  aku menumpang seorang kawan pergi ke Komtar
naik motor kapcai. Dia pun kaki rempit jugak macam aku. kitorang selit sana
selit sini, wheely sana wheely sini. sampai satu tempat dia mencelah antara dua kereta.
motor lepas, dia lepas, tapi dua-dua lutut aku tak lepas. KEDEBUk! aku terduduk
tengah jalan sambil terkangkang. semua orang tengok aku! cinabeng, macam sami
buddha yang duduk sorang-sorang tengah jalan yang penuh sesak dengan 
kenderaan. lepas tu kawan aku patah balik sambil gelak nak putus urat merih dia.
siott.. malu aku, maluuu..

read more "pengakuan bekas mat rempit"

Sunday, June 20, 2010



saya nak ucapkan SELAMAT HARI BAPA kepada semua
bapa-bapa termasuk bapa kambing, bapa ayam kucing, bapa
lembu dan segala bapa yang ada kat dunia ni terutama sekali
kepada bapa tersayang saya, Mr RAZALI BIN KOTOK.


i love u encik Papa.


read more "selamat hari bapa encik papa"

Friday, June 18, 2010



kelmarin kakak ngan abang saya balik umah sebab pak sedara
saya meninggal. petang tu tengah syok duk beranda kat umah saya,
tibe-tibe ternampak la jiran saya main badminton. "sedak ar main
badminten. lamer rase dok main badminten. dulu main sokmo petang2"
lebih kurang begitu la dialog saya. *kalau tak paham buat2 la paham ye.
pastu kakak saya pun cakap, "doh jom ar main, esok2 k.dis dokleh
main doh, nok balik kL doh."

so dengan semangat yang ada, kitorang main la badminton.
saya bukanlah nak citer pasal main badminton. ala setakat cerita
main badminton, orang lain pun buleh cerita. cume ade cerita lucu
di sebalik permainan petang kitorang..


read more "saya pemain badminton profesional"

Tuesday, June 15, 2010



hari tu tengah syok tengok drama kat tv2, masa iklan pun tiba.
tibe-tibe je saya tertarik kat sebuah iklan ni,
.
.
.
.
pertandingan kandungan Liga Remaja Kreatif

~ memerlukan sekumpulan remaja merakam video
bertemakan jalur lebar untuk 1Malaysia.
~terbuka kepada pelajar sekolah menengah
~bermula 1 jun - 1 ogos 2010
~ hadiah yang agak lumayan
~ untuk maklumat lanjut dan syarat penyertaan, klik sini.




wahh.. saya memang berminat sangat2 kat pertandingan ni. ingat nak join,
tapi malangnya takde sape pun member2 saya yang sudi join. kalau join 
apa salahnya kan, ade rezeki menang, takde rezeki nasib la tu.. huhu..
*hati memberontak ni..
read more "pertandingan Liga Remaja Kreatif"

kalau korang la, sanggup tak pegi jalan-jalan shopping2 pakai camni?

 wauu. tajam ye. ni memang perlindungan untuk mengelakkan
kes raba dan cabul yang semakin menjadi-jadi ni.


fesyen ni sesuai sangat untuk orang yang takut gelap.


mentang-mentang la sekarang musim durian, fesyen pun
nak buat spesies durian jugak ye.



yang ni, errrr. no komen..,






buleh dah jadi awek davy jones dalam citer pirate of the caribbean ni.


sesuai untuk gadis-gadis jalanraya. kalau ade keje baik pulih jalanraya,
duduk je tengah-tengah jalan confirm ramai yang beri kerjasama nanti.


kalau korang rasa korang ala-ala cute gitu leh la try fesyen ni.


macam-macam la idea diorang ye. pakaian untuk orang
gila pun boleh diorang wat fesyen.. .
read more "fesyen tak boleh blah"

Sunday, June 13, 2010


tatkala korang rase cam bosan je duk kat umah, dah tak
tau nak buat ape, golek sana golek sini tapi bosan jugak..
haa. pekata ikut tips ni..


1. kira bulu kucing.
~ korang gi la cari kucing yang ade kat kampung korang tu, takpun
pegi curi kucing jiran korang ke, pastu korang kira la bulu kucing tu
ade berapa helai sampai hilang boring korang tu.

2. jadi penangkap tikus.
~ apakata orang intai-intai kat stor rumah korang, pastu tangkap encik-encik
tikus yang ada. selain dapat menghilangkan boring, korang jugak dapat mengeluarkan
peluh dan membersihkan rumah korang.

3. melalak
~ karaoke keseorangan.. ala, korang melalak je lagu yang korang nak nyanyi
sekuat hati secukup rasa korang. pedulikan orang nak cakap korang gila pun,
bukan hal diorang. kalau diorang marah sebab bising, korang ngaku je yang korang
ni memang gila, confirm diorang tak kacau dah. 


. . 4. jadi guard jiran-jiran korang

~ aktiviti ni sesuai time waktu petang, waktu-waktu orang balik keje. korang tunggu
je mana-mana jiran korang yang baru balik keje, pastu korang gi la bukak gate
diorang. mana tahu ada rezeki diorang bagi upah ke.

5. err.. tak tahu dah. takde idea pulak.. hehe



*macam mana? hilang tak bosan korang? . .
read more "tips menghilangkan bosan"

::link exchange::

::LINK EXCHANGE:::

 
.Rajihah_Razali. Powered by Blogger.


Related Posts with Thumbnails

Popular Posts

Add, Follow & Share
Bookmark and Share
Get This Gadget