.

.

Search This Blog

Category

Friday, May 07, 2010

buah cermai


kenal dengan buah cermai? saya tak tahu la kot2 negeri lain panggil buah ni
dengan name lain dan saya pun tak tahu nama saintifiknye ape, yang pasti kami 
panggil dia buah cermai. saya jugak tak tahu korang sume ni kenal ke tidak ngan
buah cermai sebab hari tu cousin saya yang datang dari KL cakap dia tak penah
kenal ngan buah ni. kawan saya pun tak kenal ngan buah ni. maybe buah ni banyak
kat kampung2 je kot.


buah ni rasenye masam, dan warnanya hijau. oleh sebab saya ni memang suka masam,
jadi saya memang suka la makan buah cermai ni. bagi yang tak penah makan tu la
paling best bile tengok mimik muke diorang, berkerut-kerut.


lagi satu, saya suka makan buah cermai ni cicah garam, garam kasar. kalau  buah yang
masam-masam memang best bila cicah ngan garam kasar, pastu dikenyek ngan cili macam
buah pauh (mempelam putik), buah cermai dan belimbing buluh. kalau musim buah cermai
ni tiba, macam sekarang, memang banyak giler yang tergantung kat pokok die. so sekarang
memang seronok saya makan buah cermai ye. opss.. kat umah saya takde pokok cermai, camne
saya dapat buah dia ye?



ok. jiran saya yang ade pokok cermai. oleh sebab hampir separuh pokok die masuk
lam pagar saya, tak ke dikire buleh ambik? so kami (saya dan kakak saya) ambik le buah
cermai tersebut. pastu ape lagi, berpiknik la kitorang.


.


- RAJIHAH RAZALI - BOLEH PANGGIL GEE - COMPUTER SCIENCE STUDENT - COMEL - GATAL - SOMBONG - ANNOYING - COLOURFUL - KECIK -

2 comment:

nabilah_2908 said... at May 7, 2010, 2:31:00 AM

terasa kemasamannya...

erm..sy tk minat bnda msm2...tp if peminat makanan masam...sure akn terliur bila bc n3 ni...huhu.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
HARI YANG CERIA

Anonymous said... at May 18, 2010, 10:25:00 PM

w0hh!
sdpnye crema.
trliur weh..
kutip lu cyap2,next week nk blk.
hehe.

::link exchange::

::LINK EXCHANGE:::

 
.Rajihah_Razali. Powered by Blogger.


Related Posts with Thumbnails

Popular Posts

Add, Follow & Share
Bookmark and Share
Get This Gadget