.

.

Search This Blog

Category

Thursday, June 10, 2010

karut je semua tu


mesti korang penah dengar pantang larang orang dulu-dulu kan,
contohnya, "tak boleh bergambar tiga orang, nanti yang duduk kat tengah2
tu mati," takpun ade jugak pantang larang, "jangan duduk atas bantal,
nanti kena bisul"


*gambar ni takde kaitan ngan entri ini


ok2. walaupun pantang larang tersebut sudah lama, tapi masih ada lagi
generasi-generasi sekarang yang mempercayai bende-bende tersebut.
terfikir jugak, kenapa la ramai sangat yang percaya ngan benda-benda yang
agak mengarut ni. contoh nya seperti yang pertama tadi, pasal bergambar
bertiga tu.  geram betul kalau setiap kali nak bergambar tiga orang, ada je
yang cakap takut mati. selama ni saya dan family saya, sejak baby lagi dah
bergambar bertiga. Alhamdulillah setakat ni masih hidup. ajal tu kan kat tangan
tuhan, dan semua orang pasti mati, jadi kalau nak mati tu, mati la jugak.


satu lagi,


ade jugak saya dengar pantang larang yang adik-beradik lelaki
tak boleh kahwin serentak, nanti salah seorang akan 'kalah'. 'kalah' tu tak tahu
la kalah dari segi kewangan, kejayaan hidup atau perkara lain. kes ni berlaku
sendiri kat saudara terdekat saya, apabila die tak dapat kahwin akibat kepercayaan
begitu.


ade jugak kes, mak die dah meninggal, tapi dalam satu minggu pasti akan letak
air dalam tempayan or buat sesuatu (sebenarnye saya lupa die buat ape. hehe) sebab
dia percaya roh mak die akan datang kat umah..


sebenarnye kepercayaan-kepercayaan tersebut karut je sumenya, jangan anda
terlalu percaya sangat sebab nanti boleh membawa kepada syirik dan dosa. .


- RAJIHAH RAZALI - BOLEH PANGGIL GEE - COMPUTER SCIENCE STUDENT - COMEL - GATAL - SOMBONG - ANNOYING - COLOURFUL - KECIK -

3 comment:

nabilah_2908 said... at Jun 10, 2010, 2:13:00 AM

tp ada juga pantang larang utk kebaikkan kita juga...

mcm jgn menyayi masa memasak..nnti dpt suami tua..tujuannya tuk elakkn si anak gadis leka masa memasak.. :)

terpulang pada kita juga tuk terima pantang larang or tidak...tp jgn la terlalu ikutkn sngt tnpa fikirkn sma ada logik atau tidak pntg larang tu.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
MUSIC PLAYER DI BLOG

gEe said... at Jun 10, 2010, 5:42:00 AM

yup. tp klau karut sgt, xleh jgk.. klau utk kebaikan xpe la.

Anonymous said... at Jun 13, 2010, 9:07:00 PM

hahaha.
entry yg menganjim nih.

◘ rusydina ◘

::link exchange::

::LINK EXCHANGE:::

 
.Rajihah_Razali. Powered by Blogger.


Related Posts with Thumbnails

Popular Posts

Add, Follow & Share
Bookmark and Share
Get This Gadget