.

.

Search This Blog

Category

Wednesday, March 16, 2011

kempen kongsi idea | permainan dulu-dulu ; batu seremban


lepas puas blogwalking, aku pun jenguk la shoutbox sebab nak lawat
balik blog-blog yang telah singgah kat blog aku ni. aku pun nampak la,

*saye adik kot

wahh. alongxp telah tag aku dalam entri die, iaitu entri pasal

kempen kongsi idea | permainan dulu-dulu

dimana kempen tersebut hasil idea beliau sendiri, alongxp dan
jugak di tag oleh beliau sendiri jugak, alongxp dimana aku jugak mula-mula
terbaca post pasal kempen ni kat entri dan blog beliau sendiri jugak,


ok, cerita pasal permainan dulu2, permainan yang slalu aku main mase kecik2
dulu, permainan yang aku panggil batu selambut, ataupun batu seremban.


permainan ni perlu guna 5 bijik batu, pastu main lambung batu pertama, ambik
batu yang atas lantai dan sambut balik batu yang kite lambung tadi.

mainan ni ade sampai 12 game. mula2 timbang dulu, tengok sape paling banyak dapat.
pastu sape yang paling banyak die stat dulu. game 1, game 2, game3 sampai lah game 12,
timbang balik. kire dapat berapa markah. tapi sape yang tak dapat sambut
batu, dikire mati dan kena bagi kat orang lain pulak main. dan begitulah seterusnye.

dulu selalu gak aku main, sebab ade musim orang pakat main batu seremban ni.
siap kutip2 batu, kitorang bawak kat sekolah, main ngan kawan2. time cikgu
takde, kitorang pun curi la peluang tu.


kadang-kadang sampai budak laki pun turut join. ade jugak yang tak gune batu,
tapi guna kain yang diisi pasir dalam die, dan kadang2 ade jugak kitorang main


guna guli, pastu main atas lantai yang keras, dimana guli tu boleh melantun.
syok tauu tengok guli tu melantun.


sekarang dah jarang sangat tengok budak2 main batu seremban ni. budak2 sekarang
lebih banyak bermain permainan yang berteknologi je. aku nak main pun, takde
orang yang nak join. haha. taknak le main sorang2.


okeh. sekarang aku nak tag 3 orang,



=)





- RAJIHAH RAZALI - BOLEH PANGGIL GEE - COMPUTER SCIENCE STUDENT - COMEL - GATAL - SOMBONG - ANNOYING - COLOURFUL - KECIK -

5 comment:

alongxp said... at Mar 16, 2011, 3:59:00 AM

oooo...br tau name laen bnd nih...kire xsia2 la sy wat entri ni... pasni,klu generasi akan dtg nk cr psl bnd2 ni senang ar...
p/s:sy pon maen bnd ni dulu...hehehe... skang pon klu org ajk maen bnd ni,sy on je... tp sape la yg nak maen lg kan?
anyway...thnx sbb willing nk wat entri nih...

Siti Nurul Ain said... at Mar 16, 2011, 4:33:00 AM

gee : thanks for the tag! now i have to flashback my memory..oh...forgot already..;)

LinE PuTih LiNe HiTaM said... at Mar 16, 2011, 4:38:00 AM

uuhh... aku ade la... ape ek..

AiMin Ho said... at Mar 16, 2011, 6:19:00 AM

aah kan..permainan tradisional nie mmang dh pupus jugak la.....haha...aku pon pernah jugak main dulu-dulu...name die x igt tapi main baling2 selipar...haha...LOL

LinE PuTih LiNe HiTaM said... at Mar 17, 2011, 3:37:00 PM

http://lineputihlinehitam.blogspot.com/2011/03/kempen-kongsi-idea-permainan-dulu-dulu.html

siap sudah... koh koh...

::link exchange::

::LINK EXCHANGE:::

 
.Rajihah_Razali. Powered by Blogger.


Related Posts with Thumbnails

Popular Posts

Add, Follow & Share
Bookmark and Share
Get This Gadget